חב"דציטוט:זכויות יוצרים: הבדלים בין גרסאות בדף
יוסף בן מלמד (שיחה | תרומות) מ (גרסה אחת יובאה) |
|
(אין הבדלים)
|
גרסה מ־22:20, 23 ביוני 2024
חב"דפדיה היא אנציקלופדיה חופשית, כלומר, לכל גולש הרשות לצטט ממנה (תוך ציון המקור). לעובדה זו יש השלכות שחשוב לזכור כאשר אתם עורכים את האנציקלופדיה.
כיצד תישמר זכות היוצרים שלך?
כל תרומה שלך לחב"דפדיה מפורסמת תחת הרישיון לשימוש חופשי במסמכים של גנו[1], שהוא רישיון מבית היוצר של GNU, המגן על זכויות היוצרים של יצירה כלשהי בצורה שונה ו"חופשית" יותר מזכויות היוצרים הסטנדרטיות, ובכך למעשה מסומנת יצירה זו כ"תוכן חופשי". מטרת הרישיון היא להגדיר מדריך, ספר או מסמך תפקודי ושימושי כלשהו כחופשי, כלומר: להבטיח לכל אחד את החופש לשכפל ולהפיץ את המסמך, עם או בלי שינויים, למטרות רווח או שלא למטרות רווח (אך תוך עמידה בתנאי הרישיון). מטרה נוספת של רישיון זה היא לשמור על זכותם של הכותבים והמוציא לאור לקבל הכרה והערכה בעבודה שעשו, מבלי להטיל עליהם את האחריות לשינויים שנעשו על ידי אחרים.
אם אינכם רוצים שעבודתכם תהיה זמינה לעריכה על ידי אחרים, שתופץ לעיני כל, ושאחרים יוכלו להעתיק ממנה בציון המקור - אין לפרסם אותה פה. אפשר לעיין בנוסח הרשיונות לפרטים נוספים.
כיצד תשמור על זכויות היוצרים של אחרים?
כולנו חפצים לראות בהתפתחות מהירה של חב"דפדיה, ותבוא הברכה על כל העוסקים בכך, אך כאשר אנו תורמים להתפתחותה של חב"דפדיה, חשוב מאוד להקפיד שלא לפגוע בזכויות יוצרים.
נושא זה חשוב תמיד, אך בחב"דפדיה חשיבותו גדולה כפליים, כיוון שחב"דפדיה מעניקה לגולשים רשות לצטט ממנה הלאה, ולכן מי שמוסיף ערך לחב"דפדיה תוך הפרה של זכות יוצרים מחטיא את הרבים, שיצטטו ערך זה בתום לב, מבלי לדעת שבכך הם משתמשים ברכוש גנוב. מלבד העבירה על חוקי התורה המבוארים בשולחן ערוך בחלק "חושן משפט" ולהבדיל דינא דמלכותא - החוק הבין לאומי, והעוול שנעשה לבעל זכות היוצרים, בעת העתקה שאינה מורשית, כל ערך שמועתק לחב"דפדיה ממקום אחר, פוגע אנושות במוניטין שלה, ומרתיע אנשים שהקפדה על זכויות יוצרים יקרה ללבם, מלהצטרף לכותבי חב"דפדיה.
להלן מספר הנחיות כלליות לשמירה על זכויותיהם של יוצרים אחרים. שימו לב לכך שדף זה אינו מהוה תחליף לייעוץ הלכתי, או להבדיל - משפטי.
כללים בסיסיים
- כל יצירה שאדם יצר, בין אם פורסמה (בספר, בעיתון, באינטרנט וכדומה) ובין אם לא פורסמה, מוגנת לפי חוק, וזכות היוצרים עליה שמורה ליוצר (או למי שקיבל אותה ממנו).
- הציון "כל הזכויות שמורות" על גבי יצירה אינו חיוני כדי להקנות זכות יוצרים לבעל היצירה. זכות היוצרים שמורה לו גם ללא ציון זה.
- אין להעתיק מיצירה ללא רשות בעל זכות היוצרים.
- הגנת זכות היוצרים חלה על כל צורת ביטוי - טקסט, צילום, איור וכדומה.
- הגנת זכות היוצרים חלה בין על היצירה השלמה, ובין על חלקים ממנה.
- הגנת זכות היוצרים אינה חלה על תוכן (רעיון, נתון, עובדה, או ידיעה חדשותית) אלא על צורת הביטוי (נוסח, סידור הדברים) שלו. עם זאת, גם בהעתקת תוכן כנ"ל בצורת ביטוי שונה - חובה לציין את מקורו.
- זכות היוצרים על יצירה על פי החוק הבין לאומי פוקעת בתום 70 שנים ממות היוצר. לפי חוקי התורה, ההלכות שונות, ויש לשאול רב לפני העתקה כזו.
במקום להעתיק
ראיתם באינטרנט דף נפלא שמתאר היטב ערך שמקומו בחב"דפדיה? בשום אופן אל תעתיקו דף זה לחב"דפדיה! מה לעשות? יש מספר אפשרויות:
- מצאו את הערך המתאים בחב"דפדיה (או צרו אותו), ותנו שם קישור אל הדף שאותו רציתם להעתיק. כך תאפשרו לגולשי חב"דפדיה לקרוא דף זה, בלי לפגוע בזכויות של יוצריו.
- פנו אל יוצר האתר, ובקשו ממנו שיעתיק את הדף מהאתר שלו לאתר חב"דפדיה, או שינצל את מומחיותו לכתיבת הערך בחב"דפדיה. אם קיבלתם את אישורו להעתקה תחת הרישיון GNU Free Documentation License 1.2, יש להכניס את האישור לדף השיחה של הערך.
- כתבו בעצמכם את הערך המתאים תוך הסתמכות על המידע שמצאתם ועל מקורות נוספים.
מצאתם מאמר בספר עיון או בעיתון? אל תעתיקו בשום פנים ואופן. אם תרצו בכך, תוכלו לכתוב מחדש - בסגנונכם שלכם - את הידע שרכשתם מן הכתוב. כמו כן, ניתן להפנות למאמר, תחת הכותרת "לקריאה נוספת" בסוף הערך.
טקסט מויקיפדיה
מומלץ שלא להעתיק טקסט, אלא במידת הצורך להעתיק מידע תוך ניסוחו מחדש. יחד עם זאת, לפי כללי ויקיפדיה וכללי חב"דפדיה ניתן להעתיק כל טקסט המופיע בויקיפדיה למקום המתאים בחב"דפדיה, בשני תנאים:
- חובה לציין קרדיט בתקציר העריכה או בדף השיחה כלומר לציין את מקור הטקסט באמצעות כיתוב או לינק. למשל העתקה מהערך רוסיה, תצוין על ידי "מויקיפדיה - רוסיה" או "he.wikipedia.org/wiki/רוסיה".
- במידת הצורך יש להתאים את התוכן לחבדפדיה, הן על ידי הוספת והסרת פרטים בהתאם לכללים ולתחומי העניין של חב"דפדיה, והן במובן הטכני של הסרת בינוויקי מיותרים, שינוי לקטגוריות מתאימות וכו'.
זכויות יוצרים של תמונות
תמונות שמקורם באתרי אינטרנט
מותר ללא הגבלה
- תמונות מאתר חב"ד אינפו
- תמונות מהאתר חב"ד בישראל
- תמונות מרבי דרייב
האתרים הנ"ל אישרו שימוש בתמונות שברשותם לאתר חב"דפדיה, יחד עם זאת, מקור התמונות באתרים הנ"ל הינו הטרוגני וכך גם זכויות היוצרים שלהם בשל כך:
- יש לציין את מקור התמונה בתקציר העלאה של הקובץ, על ידי קישור לדף המקורי בו הופיעה התמונה, זאת כדי לאפשר בירור עתידי של שאלות וטענות בנושא זכויות יוצרים. (במקרה של שכחה, ניתן להוסיף את המידע גם לאחר העלאה על ידי עריכת דף הקובץ).
- במקרה שמופיע שם הצלם ליד התמונה חובה לציין את שמו בתיבה 'תיאור הקובץ' שמופיעה בדף העלאה של התמונה. (כאמור, במקרה של שכחה, ניתן להוסיף את המידע גם לאחר העלאה על ידי עריכת דף הקובץ).
ויקיפדיה
- תמונות מהאתרים ויקיפדיה וויקימדיה: התמונות באתרים אלו מועלות תחת רשיונות שונים, לכל רישיון הגבלות (או הרשאות) שונות. אם ברצונכם להעלות תמונה מהאתרים הנ"ל לחב"דפדיה יש לאתר את רישיון התמונה בהתאם להוראות המופיעות בויקיפדיה: באילו תמונות מותר לי להשתמש?, ולציין בתקציר את מקור התמונה (על ידי קישור, סוג רישיון התמונה, ובמקרה הצורך גם את שם היוצר.
- חובה לציין את מקור התמונה בתקציר העלאה של הקובץ, ציון המקור ייעשה בשדה "תיאור:" שבדף 'העלאת קובץ לשרת', על ידי קישור לדף המקורי בו הופיעה התמונה, זאת כדי לאפשר בירור עתידי של שאלות וטענות בנושא זכויות יוצרים. (במקרה של שכחה, ניתן להוסיף את המידע גם לאחר העלאה על ידי עריכת דף הקובץ).
- ניתן להעלות לחב"דפדיה תמונות בשימוש הוגן המופיעות בויקיפדיה, במקרה בו גם השימוש בחב"דפדיה עונה על תנאי ה'שימוש הוגן' (עוד על שימוש הוגן ראו בויקיפדיה).
אתרים אחרים
- העלאת תמונות מאתרי חב"ד השונים - מלבד חב"ד אינפו, חב"ד בישראל ורבי דרייב - כשלא ניתן למצוא מקור אחר לתמונה, ניתן להעלות תוך ציון למקור התמונה (זאת לפי המקובל, שאתרים חב"דיים מאשרים שימוש בחומרים שלהם, תוך ציון קרדיט וקישור למקור התמונה בדף ההעלאה, וכן קרדיט לצלם אם ישנו). במקרה שישנה תמונה לא איכותית מחב"ד אינפו, לעומת תמונה איכותית יותר מאתר אחר, יש להעדיף את התמונה מחב"ד אינפו.
- העלאת תמונות שמקורם בכל אתר שהוא ברחבי הרשת אסורה, אלא אם כן ניתנה רשות מפורשת לשימוש בתמונה.
תמונות מצילום עצמי
מותר ללא הגבלה
- צילום של כל אובייקט המוצג במקום ציבורי דרך קבע- לדוגמה:
- צילום של חפץ המוצב במקום ציבורי (אבל לא חפץ המוצב בתערוכה מתחלפת)
- צילום של מוצגים במוזיאון ציבורי הפתוח לציבור (גם אם בתשלום) (בחו"ל - כל עוד לא מדובר בהפרת זכויות של היוצר - היינו עברו 70 שנה ממות היוצר, וכן *לא מוצגים של תערוכות מתחלפות. בישראל - מותר התצלום, כל עוד לא מדובר בתצוגות מתחלפות).
- צילום של מוצגים במוזיאון פרטי (מותר במסגרת דיני זכויות היוצרים; אם המוזיאון אוסר על צילום, הצילום עצמו עלול להיות "הפרת חוזה") (בחו"ל - כל עוד לא מדובר בהפרת זכויות של היוצר - היינו עברו 70 שנה ממות היוצר, וכן לא מוצגים של תערוכות מתחלפות; בישראל - מותר התצלום, כל עוד לא מדובר בתצוגות מתחלפות.)
צילום של מבנה ארכיטקטוני
- צילום של מדף ספרים בחנות ובו ניתן לראות עטיפת ספר
- סריקת איור (מקורי) מתוך ספר - אם עברו 70 שנה ממות היוצר
מותר במסגרת "שימוש הוגן"
- צילום במצלמה דיגיטלית או סריקה של כריכת ספר על ידי משתמש: לצורך ערך על הספר (או על הסופר).
אסור
- הצגה של יצירה המוגנת בזכויות יוצרים שאינה במסגרת שימוש הוגן (כך לדוגמה, אסור לצלם דף מספר המוגן בזכויות יוצרים)
- הצגה חלקית של יצירה המוגנת בזכויות יוצרים, תוך הסתרת שמות היוצרים, הצגה של עטיפת ספר או דיסק אהוב, שהועלתה במסגרת שימוש הוגן, בכל דף שאינו הערך (בדף המשתמש, דף שיחה או פורטל).
הערות שוליים
- ↑ GNU Free Document License